
Formaggi
Osttillverkning har pågått i årtusenden och redan 7 000 år f.K kan man hitta bevis på ostens existens. Totalt uppskattar man att det idag finns ca. 2 000 olika sorters ostar i världen.
Det italienska namnet "Formaggio" härstammar från latinets formaticum som betyder "tillverkad i form".
Italgotti erbjuder ett brett sortiment av italienska ostar, allt från klassiska vällagrade hårdostar till krämiga färskostar.
Under respektive produkt i vår webshop kan du läsa om dess innehåll.
Är du allergisk eller överkänslig mot vissa födoämnen kan du alltid fråga oss om produktens innehåll om du är osäker.
Våra ostar
I nostri formaggi
Hos Italgotti kan du beställa vissa ostar i lösvikt efter önskad storlek i gram. Minimivikt per beställd ost är 200 gram.
Då ostarna skärs till för hand direkt ur dess ursprungsform kan mindre viktavvikelser förekomma.
Du debiteras alltid för den verkliga vikten av dina beställda varor.
Vissa ostar i lösvikt kan på efterfrågan vakuumförpackas i samband med köp.



Parmigiano Reggiano - Vacche rosse, 24 mesi
Denna sällsynta parmesanost tillverkas av mjölk från den antika korasen, Reggiana Rossa även kallad ”Vacche rosse” (röda kossor).
Reggiana Rossa producerar mjölk av en extra hög kvalitét som är rikare på både mineraler och proteiner jämfört med mjölk från andra koraser, och mjölkens speciella egenskaper bidrar till en otroligt krämig och smakrik parmesanost.



Parmigiano Reggiano - Vacche rosse, 30 mesi
Denna sällsynta parmesanost tillverkas av mjölk från den antika korasen, Reggiana Rossa även kallad ”Vacche rosse” (röda kossor).
Reggiana Rossa producerar mjölk av en extra hög kvalitét som är rikare på både mineraler och proteiner jämfört med mjölk från andra koraser, och mjölkens speciella egenskaper bidrar till en otroligt krämig och smakrik parmesanost.



Pecorino al tartufo
Pecorino al tartufo tillverkas av fårmjölk och lagras i mellan fem till åtta månader.
Svart tryffel tillsätts därefter och löper som synliga och smakrika ådror genom osten.
Pecorino al tartufo har en fårosts välbalanserade smak och sälta. Den generöst tillsatta tryffeln kompletterar osten med en rik och delikat smak som är karakteristisk för denna dyrbara svamp.
Mozzarella di Bufala Campana DOP
Mozzarella di Bufala Campana DOP är tillverkad av färsk pastöriserad mjölk från vattenbuffel. Den gräddiga mjölken ger osten en utsökt fyllig och krämig smak som toppas med en lätt syrlighet.
Mozzarella di Bufala Campana DOP är perfekt att avnjuta färsk tillsammans med en fin olivolja, nyplockad basilika och solmogna tomater.



La Tur
La Tur är en lågpastöriserad tremjölksost från Piemonte i nordvästra Italien. Osten säljs i små smörpappersformar vilket gör att den nästan ser ut som en gräddbakelse.
La Tur bjuder på en välbalanserad smaksammansättning av den smöriga smaken från komjölk, fårmjölkens fylliga nötighet och en sting av getmjölkens syrliga karaktär.


Upptäck nya favoritostar genom att börja handla hos Italgotti redan idag!
Förvaring och servering
Conservazione e presentazione
FÖRVARING
Ost ska alltid förvaras i kylskåp. +4 till +8 C. är den optimala temperaturen för bästa hållbarhet för din ost.
Hårdostar har lång hållbarhet och vakuumförpackad hårdost kan förvaras i kylskåp i flera månader.
Efter vakuumförpackningens öppnande bör hårdosten förvaras i en glas- eller plastbehållare med tätt åtsittande lock. Detta för att osten ska behålla fuktnivån, för att skydda den från syre samt undvika att den tar smak av andra livsmedel som förvaras i kylskåpet.
Hårdostar kan utveckla lite mögel på ytan. Det betyder inta att osten har blivit dålig. Möglet kan inte tränga ned i osten då ostens fett förhindrar detta. Eventuellt mögel avlägsnas lätt genom att skära eller hyvla bort den utsatta biten.
Mjukostar är ofta ätmogna redan vid inköp och har en betydligt kortare hållbarhet än hårdostar.
Mjukostar behöver andas och de förvaras med fördel i bakplåtspapper eller smörgåspapper för att inte torka ut. Även perforerad plast- eller aluminiumfolie passar bra att förvara mjukosten i.
SERVERING
För att ostens smak, doft och konsistens ska vara optimal bör osten vara tempererad när du serverar den. Hur länge du bör ha osten i rumstemperatur innan servering beror på ostens sort och storlek.
Mjukostar behöver runt en timme i rumstemperatur för att komma till sin fulla rätt, medan en hårdost blir optimal att äta redan efter en halvtimme.
Använd helst separata knivar då du serverar de olika ostsorterna så att smakerna eller ostens mögelkulturer inte blandas.