top of page
PW-2N8CA_edited.jpg

Formaggi

Osttillverkning har pågått i årtusenden och redan 7 000 år f.K kan man hitta bevis på ostens existens. Totalt uppskattar man att det idag finns ca. 2 000 olika sorters ostar i världen.

Det italienska namnet "Formaggio" härstammar från latinets formaticum som betyder "tillverkad i form".

​Italgotti erbjuder ett brett sortiment av italienska ostar, allt från klassiska vällagrade hårdostar till krämiga färskostar. 

Under respektive produkt i vår webshop kan du läsa om dess innehåll.

Är du allergisk eller överkänslig mot vissa födoämnen kan du alltid fråga oss om produktens innehåll om du är osäker.

Formaggi: Products

Våra ostar

I nostri formaggi

Hos Italgotti kan du beställa vissa ostar i lösvikt efter önskad storlek i gram. Minimivikt per beställd ost är 200 gram.

Då ostarna skärs till för hand direkt ur dess ursprungsform kan mindre viktavvikelser förekomma.

Du debiteras alltid för den verkliga vikten av dina beställda varor.

Vissa ostar i lösvikt kan på efterfrågan vakuumförpackas i samband med köp.

Q5S6rZnQ_edited.jpg
FullSizeRender.jpg
IMG_0858.jpg

Parmigiano Reggiano, 24 mesi

Parmigiano Reggiano med 24 månaders lagring har en fyllig och rund smak med lång eftersmak.

En perfekt parmesanost att riva över pasta, risotto och gratänger. Eller bara njuta av i en utskuren portionsbit.

Parmigiano Reggiano, 30 mesi

Parmigiano Reggiano med 30 månaders lagring är en långlagrad och noga utvald parmesanost från höglandet söder om Parma. Den har en fyllig och nyansrik smak med nötaktiga toner som åtnjuts riven, hyvlad eller som den är, – gärna med några droppar crema di balsamico!

Parmigiano Reggiano - Vacche rosse, 24 mesi

Denna sällsynta parmesanost tillverkas av mjölk från den antika korasen, Reggiana Rossa även kallad ”Vacche rosse” (röda kossor). 
Reggiana Rossa producerar mjölk av en extra hög kvalitét som är rikare på både mineraler och proteiner jämfört med mjölk från andra koraser, och mjölkens speciella egenskaper bidrar till en otroligt krämig och smakrik parmesanost.

IMG_9697.jpg
2021-03-03 16.41.49-1.jpg
2020-04-19 11.21.38-1.jpg

Parmigiano Reggiano - Vacche rosse, 30 mesi

Denna sällsynta parmesanost tillverkas av mjölk från den antika korasen, Reggiana Rossa även kallad ”Vacche rosse” (röda kossor). 
Reggiana Rossa producerar mjölk av en extra hög kvalitét som är rikare på både mineraler och proteiner jämfört med mjölk från andra koraser, och mjölkens speciella egenskaper bidrar till en otroligt krämig och smakrik parmesanost.

Piave DOP

Piave DOP är en norditaliensk hårdost av pastöriserad komjölk som har lagrats i minst 12 månader vilket ger osten en fyllig smak som påminner om en blandning av en ung Parmesan och krämig Gruyère.

I smaken balanseras mild sälta och lätt sötma med runda nötiga inslag.


Perbacco, vinlagrad ost

Perbacco är tillverkad av komjölk. Osten har lagrats i minst 8 månader för att därefter förvaras och förädlas ytterligare sex månader nedsänkt i rödvin.
Resultatet är en exklusiv ost med en aromatisk och unik smak.

yr44wBdA_edited.jpg
2020-08-23 12.10.21.jpg
IMG_8214_edited.jpg

Pecorino, Romano DOP

Pecorino Romano DOP är en klassisk smulig hårdost gjord på fårmjölk med en robust smak och kraftig sälta.


Pecorino Romano DOP är en bra matlagningsost som höjer aromen och ger maträtten ett extra sting av sälta.

Pecorino al tartufo

Pecorino al tartufo tillverkas av fårmjölk och lagras i mellan fem till åtta månader. 

Svart tryffel tillsätts därefter och löper som synliga och smakrika ådror genom osten.


Pecorino al tartufo har en fårosts välbalanserade smak och sälta. Den generöst tillsatta tryffeln kompletterar osten med en rik och delikat smak som är karakteristisk för denna dyrbara svamp.

Mozzarella di Bufala Campana DOP

Mozzarella di Bufala Campana DOP är tillverkad av färsk pastöriserad mjölk från vattenbuffel. Den gräddiga mjölken ger osten en utsökt fyllig och krämig smak som toppas med en lätt syrlighet.
Mozzarella di Bufala Campana DOP är perfekt att avnjuta färsk tillsammans med en fin olivolja, nyplockad basilika och solmogna tomater.

IMG_9707_edited.jpg
IMG_9949.HEIC
formaggio-la-tur-720x720_edited.jpg

Taleggio DOP

Taleggio är en salttvättad italiensk kittost gjord på gräddig komjölk.
Den har en mild, smörig och lätt söt-syrlig smak. Innanmätet är krämigt vitt.

Camembert di bufala

Camembert di bufala är en italiensk mjuk vitmögelost med vitt kittskal. Osten är tillverkad på fet och gräddig buffelmjölk vilket ger osten en mycket krämig och smörig karaktär.

La Tur

La Tur är en lågpastöriserad tremjölksost från Piemonte i nordvästra Italien. Osten säljs i små smörpappersformar vilket gör att den nästan ser ut som en gräddbakelse. 

La Tur bjuder på en välbalanserad smaksammansättning av den smöriga smaken från komjölk, fårmjölkens fylliga nötighet och en sting av getmjölkens syrliga karaktär.

2021-02-27%2012.07_edited.jpg
2021-02-27%2012.03_edited.jpg

Gorgonzola DOP, Dolce

Gorgonzola Dolce är smörig och gräddig med en söt smak som passar utmärkt på ostbrickan.
Osten är en bra smakkompis till söta frukter och marmelader, eller kan med fördel smältas ner i en risotto eller serveras tillsammans med polenta.

Gorgonzola DOP, Piccante

Gorgonzola Piccante är fast och kraftfull i sin smak med väl uttalad sälta.

Osten är perfekt att använda i pastasås, gratäng och självklart även på ostbrickan för den som är ute efter lite mer sting.

Upptäck nya favoritostar genom att börja handla hos Italgotti redan idag!

Formaggi: Special Offers

Förvaring och servering

Conservazione e presentazione 


FÖRVARING

Ost ska alltid förvaras i kylskåp.  +4 till +8 C. är den optimala temperaturen för bästa hållbarhet för din ost. 

Hårdostar har lång hållbarhet och vakuumförpackad hårdost kan förvaras i kylskåp i flera månader.

Efter vakuumförpackningens öppnande bör hårdosten förvaras i en glas- eller plastbehållare med tätt åtsittande lock. Detta för att osten ska behålla fuktnivån, för att skydda den från syre samt undvika att den tar smak av andra livsmedel som förvaras i kylskåpet.


Hårdostar kan utveckla lite mögel på ytan. Det betyder inta att osten har blivit dålig. Möglet kan inte tränga ned i osten då ostens fett förhindrar detta. Eventuellt mögel avlägsnas lätt genom att skära eller hyvla bort den utsatta biten.

Mjukostar är ofta ätmogna redan vid inköp och har en betydligt kortare hållbarhet än hårdostar. 

Mjukostar behöver andas och de förvaras med fördel i bakplåtspapper eller smörgåspapper för att inte torka ut. Även perforerad plast- eller aluminiumfolie passar bra att förvara mjukosten i.

SERVERING

För att ostens smak, doft och konsistens ska vara optimal bör osten vara tempererad när du serverar den. Hur länge du bör ha osten i rumstemperatur innan servering beror på ostens sort och storlek. 

Mjukostar behöver runt en timme i rumstemperatur för att komma till sin fulla rätt, medan en hårdost blir optimal att äta redan efter en halvtimme.


Använd helst separata knivar då du serverar de olika ostsorterna så att smakerna eller ostens mögelkulturer inte blandas. 

Formaggi: Text
bottom of page