
Affettati
Affettati (kallskuret) är ett vanligt inslag i den italienska matkulturen.
Man serverar sina charkuterier tunt skivade till förrätt "Antipasti", förslagsvis tillsammans med goda ostar, melon och ett passande gott bordsvin.
Italgottis sortiment av italienska lufttorkade charkuterier består av handplockade varor av högsta kvalitét och smak.
Under respektive produkt i vår webshop kan du läsa om dess innehåll.
Är du allergisk eller överkänslig mot vissa födoämnen kan du alltid fråga oss om produktens innehåll om du är osäker.
Våra charkuterier
I nostri affettati
Hos Italgotti kan du beställa lufttorkade charkuterier som helvara och i vissa fall skivat efter önskad vikt i gram.
Då naturlig förekommande viktminskning sker vid lagring av lufttorkade charkuterier kan mindre viktavvikelser förekomma vid leverans av beställda helvaror.
Lufttorkade charkuterier kan vid efterfrågan skivas och/eller vakuumförpackas i samband med köp.









Prosciutto di Parma
Prosciutto di Parma är en benfri lufttorkad skinka som lagrats i minst 15 månader.
Denna Parmaskinka är tillverkad av högkvalitativt italienskt griskött som manuellt och omsorgsfullt har skurits till och rensats från naturliga hårdnader och fett.
Prosciutto di Parma är en smakrik lagrad skinka med balanserad sälta som passar utmärkt som både pålägg, på en charktallrik eller som buffé.
Prosciutto, San Daniele
San Daniele är en förstklassig och exklusiv lufttorkad skinka som tillverkats enligt samma tradition i århundranden.
Varje skinka är ett eget hantverk framställt av experter med stor erfarenhet och yrkesstolthet.
Prosciutto San Daniele har lagats i minst 18 månader och har en delikat och söt smak istället för den robusta sältan som brukar följa med vällagrade lufttorkade charkuterier. Varje saftig skiva har vita marmoreringar som bidrar till skinkans goda smak och mörhet.
Guanciale (griskind)
Guanciale är lufttorkad griskind från de centrala regionerna av Italien. Denna delikatess kan ses som en lyxig variant av lufttorkad bacon/pancetta.
Det lufttorkade kindköttet behandlas enligt tradition med en speciell kryddblandning vilket gör guanciale till en mycket smakrik ingrediens inom italiensk matlagning.


Bresaola (nötlår)
Bresaola är en charkuterivara tillverkad av den finaste biten av lufttorkat nötlår som kryddats med havssalt.
Bresaola är ett vanligt inslag i det italienska köket där den ofta serveras som förrätt, gärna på en bädd av rucola, toppad med stora flingor av färskriven parmesanost, en skvätt färskpressad citronsaft, ringlad fin olivolja och nymalen svartpeppar.
Vi har italienska charkuterier för alla tillfällen!
Förvaring och servering
Conservazione e presentazione
FÖRVARING
För att få ut det bästa av dina lufttorkade charkuterier är det viktigt att förvara dem rätt. Optimal temperatur för bästa hållbarhet är mellan +7 till +15 C.
Hållbarheten för helvaror är flera månader. Lufttorkade charkuterier som du köpt som helvara och som du ännu inte har öppnat eller skivat kan förvaras antingen i kylskåp eller upphängd på en sval och mörk plats. Vid förvaring utanför kylskåp fortsätter charken att sakta lagras och ju längre lagringstid desto fastare/hårdare blir charken med tiden.
Efter att du börjat skiva charken förvaras den bäst inlindad i tyg i kylskåpet. Har du skurit bort en stor bit svål från prosciutton eller skinn från salamin kan den bortskurna biten med fördel användas som fuktbevarande “lock” mot snittytan innan du rullar in charken i tygstycket/handduken och lägger den i kylskåpet. Charken håller då i ett par månader.
Skivade lufttorkade charkuterier som vakuumförpackats håller i flera veckor. Skivorna ska alltid förvaras i en plast- eller glasbehållare med tätt åtsittande lock i kylskåp för bästa hållbarhet efter öppnande av dess vakuumförpackning. Efter öppnande bör dessa ätas inom en vecka.
SERVERING
Lufttorkade charkuterier serveras ofta i tunna skivor, där skivornas tjocklek minskar med tilltagande smakstyrka i produkten.
Lägg fram charkuterierna ca. 20 – 30 minuter innan servering för att bäst få fram smakerna, samt för att underlätta separering av skivorna.
Servera gärna charkuterierna i en smakordning som blir logisk för smaklökarna. Börja med milda charkuterier och avsluta med de mest smakrika.
Addera gärna tillbehör som kompletterar den salta smaken av charken såsom ost, frukt, grönsaker – eller bara ett klassiskt vitt bröd med olivolja.